فهرست مطالب
نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 39 (پاییز 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/08/01
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-18
از نظر رهبران روسیه، حوزه نفوذ سنتی اتحاد جماهیر شوروی به ویژه آسیای مرکزی و قفقاز نخستین سنگر پدافندی برای پاسداری از امنیت ملی روسیه است و رفتار مسکو بر سیاق دوران روسیه تزاری و شوروی سابق، باید به دنبال اعمال سلطه بر این منطقه باشد. با این وجود، روسیه در طول دو دهه اخیر، رویکردهای مختلفی در قبال آسیای مرکزی و قفقاز در پیش گرفته است که در نگاه اول ممکن است تداعی کننده سردرگمی سران کاخ کرملین باشد، اما با بررسی دقیق علت اتخاذ چنین رویه ای، می توان دریافت که این رویکردها صرفا تاکتیکی و به منظور تحقق راهبرد کلان روسیه در آسیای مرکزی و قفقاز بوده اند. روندهای موجود، بیانگر آن است که هیات حاکمه روسیه با تدوین راهبرد بلند مدت این کشور، همواره به دنبال آن بوده اند که روسیه را به عنوان یک امپراطور نفتی و بازیگری که با ارتقای جایگاه خود، قادر به ایفای نقشی ژیوپلیتیکی و کلیدی در عرصه انرژی است، مطرح کنند و از منابع انرژی روسیه و نیز انحصار خطوط لوله انتقال انرژی به عنوان ابزاری سیاسی و اقتصادی جهت تامین منافع ژیوپلیتیکی این کشور در منطقه اوراسیا و به ویژه در روابط با اتحادیه اروپا بهره برداری کنند. در این تحقیق به دنبال پاسخ به این سال هستیم که روسیه برای رسیدن به اهدافش در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز بعد از جنگ سرد با چه موانعی رو به رو می باشد. به نظر می رسد از جمله موانع روسیه برای رسیدن به اهدافش اول جنگ های قومی - فرهنگی در منطقه قفقاز و بعد از آن حضور قدرت های فرامنطقه ای در این منطقه می باشد که در این پژوهش به بررسی آن می پردازیم.
کلیدواژگان: سیاست روسیه، آسیای مرکزی و قفقاز، جنگ سرد، ژئوپولیتیک -
تحلیلی بر نقش توانمندی های محیطی در توسعه پایدار نواحی روستایی (مورد مطالعه: بخش مرکزی شهرستان رستم)صفحات 19-35
دستیابی به وضعیت قابل قبولی از فرایند رشد، توسعه و تعالی در جوامع انسانی اعم از شهر و روستا نیازمند مهیا نمودن زمینه های برنامه ریزی بر پایه شناسایی محیط و بهره گیری از قابلیت های موجود در آن فضا می باشد. در این راستا شناخت، بررسی و تحلیل توانمندی های انسانی و طبیعی موجود در عرصه های روستایی کشور می تواند به عنوان زیربنا و اصلی مهم در روند توسعه پایدار این سکونتگاه های انسانی مطرح گردد. مقاله پیش رو با تکیه بر رویکردی کاربردی و به شیوه تحلیلی- توصیفی بر آن است تا ضمن بررسی مفاهیم توسعه پایدار روستایی؛ به معرفی و تجزیه و تحلیل قابلیت های محیطی (طبیعی- انسانی) روستاهای بخش مرکزی شهرستان رستم در جهت دستیابی به توسعه پایدار در این کانون های جمعیتی بپردازد. در این راستا جمع آوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. شاخص های مورد بررسی در این مقاله را نیز تحلیل اطلاعات طبیعی اعم از ساختار زمین، توپوگرافی، منابع خاک و آب به همراه وضعیت انسانی همچون سطح سواد، میزان مشارکت روستاییان و مهم تر از همه معرفی توان ها و قابلیت های بخش کشاورزی روستاهای مورد مطالعه را شامل می گردد. در نهایت تلاش است به ارایه راهکارهای لازم به منظور فراهم آوردن زمینه های توسعه پایدار در روستاهای شهرستان اقدام گردد. نتایج تحقیق گواه از آن است که مجموعه روستاهای این شهرستان به لحاظ ویژگی های محیطی دارای قابلیت بالایی جهت انجام و توسعه فعالیت های کشاورزی و عملکردهای اقتصادی- خدماتی وابسته به آن می باشند. که این پتانسیل در کنار بسط و گسترش فعالیت صنایع تبدیلی و تکمیلی همراه با رونق بخشیدن به بخش تجارت در منطقه می تواند با مدیریتی خردمندانه و هماهنگ توام با مشارکت همه جانبه روستاییان زمینه ها و شرایط دستیابی به توسعه پایدار منطقه را فراهم بیاورد.
کلیدواژگان: روستا، توسعه روستایی، توانمندی محیطی، توسعه کشاورزی، شهرستان رستم -
صفحات 37-52
شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی به عنوان دهمین شهر پرجمعیت کشور و دومین شهر بزرگ شمال غرب به شمار می رود. این شهر در دهه های گذشته همگام با دیگر شهرهای ایران شاهد تغییرات وسیع و گسترده ای در ساختار بافت و کالبد سنتی خود بوده است. شناخت و تحلیل دقیق و واقعی تر از چگونگی تغییرات ایجاد شده در طراحی و برنامه ریزی های مرتبط با مسایل شهری در حال و آینده به خوبی می تواند به یاری متخصصان و مدیران شهری آمده و دستیابی به شهری سالم تر و پایدارتر را سهل تر سازد. لذا بررسی و مطالعه تصویرهای هوایی سال های مختلف در کنار سایر راهکارها به عنوان یکی از بهترین ابزارهای شناخت و تحلیل در این زمینه بشمار می روند. بر همین اساس مقاله حاضر با رویکردی توصیفی و در نهایت تحلیل گونه تلاش دارد تا تغییرات کالبدی شهر ارومیه را مورد مطالعه قرار دهد.
کلیدواژگان: ارومیه، گسترش کالبدی، برنامه ریزی شهری، تصویر هوایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی -
صفحات 53-64
در مناطق خشک همانند سطح عظیمی از کشور ما، انسان همیشه با کمبود آب مواجه بوده و هست. در این مناطق امکان افزایش آب قابل استفاده بسیار محدود می باشد. از این رو برای مبارزه با کمبود آن، باید با مدیریتی صحیح، بیش تر به حفاظت و بهره برداری بهینه از آن توجه داشت. شناسایی مکان های مناسب به منظور جمع آوری رواناب قدمی مهم در راستای افزایش دسترسی به آب و در نتیجه حاصلخیزی خاک در مناطق نیمه بیابانی می باشد. در این مقاله به منظور تعیین مناطق مستعد جمع آوری رواناب دشت بیرجند از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. برای این منظور توان تولید رواناب قسمت های مختلف حوزه با در نظر گرفتن تغییرات مکانی عواملی از قبیل خاک، کاربری اراضی، بارندگی و شیب تولید گردیده و سپس با ترکیب لایه ها در محیط GIS مکان های مستعد جمع آوری رواناب شناسایی گردید. استعداد منطقه در جمع آوری رواناب در4 سطح ضعیف، متوسط، خوب و بسیارخوب تعریف شد که به ترتیب 38/28، 9/43، 91/20، 3/7 درصد از مساحت حوضه را به خود اختصاص می دهند. در نهایت ظرفیت ذخیره آب در یکی از محدوده های با استعداد ذخیره بسیار خوب مورد بررسی قرار گرفته و نتایج در سه حالت مختلف خاکریزی مورد بحث قرار گرفته است.
کلیدواژگان: : جمع آوری رواناب، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دشت بیرجند -
صفحات 65-72
تغییر اقلیم یکی از عمده ترین چالش های پیش روی بشر در زمان حاضر است. پدیده هایی مانند تغییرات بارندگی، گرم شدن جهانی، ذوب شدن یخ های قطبی، سیل، سرماها و گرما های بی موقع و شدید در بسیاری از نقاط جهان به حدی شدید و خسارت بار و نگران کننده است که موضوع تغییر اقلیم را در صدر مطالعات محققین علوم جوی قرار داده است و تحقیقات گسترده ای در مقیاس جهانی، ناحیه ای و محلی را به خود اختصاص داده است. به منظور بررسی احتمال تغییر اقلیم استان کرمان میانگین بارش و میانگین، حداقل، حداکثر درجه حرارت، ایستگاه سینوپتیک کرمان طی سال های 2005-1956 از سایت اینترنتی سازمان هواشناسی دریافت و به صورت سری زمانی تنظیم و با استفاده از آزمون من- کندال بررسی شده است. در این تحقیق با استفاده از مدل فوق نوع و زمان تغییرات عناصر مذکور شناسایی شده است. نتایج حاصل از تحلیل ها نشان می دهد زمان شروع بیشتر تغییرات ناگهانی و از هر دو نوع روند و نوسان است. میزان تغییرات بارش در ماه های گرم چشمگیر تر می باشد در حالی که میانگین، حداقل و حد اکثر درجه حرارت در ماه های آوریل، نوامبر و دسامبر بیشتر و چشمگیر تر بوده و سایر ماه ها تفییرات قابل ماحظه ای مشاهده نمی شود. در مجموع مقدار بارش ایستگاه طی دوره مطالعه کاهش و میانگین حد اقل و حداکثر درجه حرارت افزایش داشته است.
کلیدواژگان: دما، بارش، روند، نوسان، من-کندال، کرمان -
صفحات 73-88
ویژگی های ساختار گردشگری هر مکان به نوبه خود متاثر از اهمیت،اعتبار،ماهیت،تنوع نقش و کارکرد مذهبی،فرهنگی،تفریحی،تجاری و به طور کلی جاذبه های مکانی آن است. با این حال نکته ای که باید در نظر داشت شناسایی استعدادها، پتانسیل ها و ظرفیت های مکان های گردشگری است تا با سرمایه گذاری بهینه بتوان در جهت توسعه هرچه بیشتر این مناطق گام برداشت. لذا هدف اصلی این تحقیق، امکان سنجی ظرفیت ها و پتانسیل های گردشگری به منظور توسعه این صنعت در شهر خرم آباد، با توجه به موقعیت مناسب آن می باشد. بدین منظور، فهرستی از نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصت ها و تهدیدها تهیه و با تنظیم عوامل استراتژیک، ماتریس SWOT از آن استخراج و رهیافت های حاصل از آن، به عنوان خط مشی های راهگشا در جهت تقویت زیرساخت ها و پتانسیل های گردشگری شهر خرم آباد ارایه شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که با نگاهی سیستمی به نقاط ضعف و قوت و همچنین فرصتها و تهدیدهای موجود می توان نتیجه گرفت که شهر از جاذبه های توریستی فراوانی برخوردار است و دارای قابلیتهای محیطی بسیاری است. لیکن شهر از انطباق پذیری لازم با محیط برخوردار نیست و باید با اتخاذ استراتژی هایی در صدد از بین بردن تهدیدها جهت تبدیل به فرصت برآمد.
کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری شهری، خرم آباد، SWOT -
صفحات 89-101
پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تغییرات اقلیمی دو ایستگاه کرمان و بم به عنوان ایستگاه های منتخب استان کرمان صورت گرفته است. در این راستا از پارامترهای میانگین دمای خشک، دمای حداقل، دمای حداکثر، دمای شبانه روزی، حداقل مطلق دما، حداکثر مطلق دما، میانگین رطوبت نسبی، حداکثر رطوبت نسبی، حداقل رطوبت نسبی و مجموع بارش در مقیاس ماهانه و سالانه طی مقطع زمانی 2005-1957 استفاده به عمل آمد. در ابتدا بهنجاری و همگنی داده های مورد استفاده توسط آزمون های اندرسون-دارلینگ و کای اسکور بررسی شد. سپس جهت داده های با توزیع نرمال، آزمون تابع خود همبستگی و جهت داده های با توزیع غیرنرمال، آزمون آماری-گرافیکی من- کندال بکار گرفته شد. در نهایت مدل تحلیلی روند به روش کمترین مربعات بر روی داده های با توزیع نرمال صورت پذیرفت. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که در ایستگاه کرمان با توجه به روندهای مشاهده شده در ماه هایی که از الگوهای روند پیروی می کردند؛ میانگین دمای خشک از روند کاهشی، حداکثر مطلق دما بدون روند و سایر عناصر دمایی از روند افزایشی برخوردار بوده اند. در عناصر رطوبتی نیز میانگین رطوبت نسبی و حداکثر رطوبت نسبی دارای روند افزایشی و حداقل رطوبت نسبی دارای روند کاهشی بوده است. در مقابل وجود روند افزایشی در عناصر دمایی و روند کاهشی در عناصر رطوبتی ایستگاه بم تایید شد.
کلیدواژگان: آزمون تابع خود همبستگی، آزمون من- کندال، تغییر اقلیم، دما، رطوبت نسبی، روند
-
Pages 1-18
According to the Russian leader's ideas, traditional sphere of Soviet Union particularly, central Asia and Caucasus, is the first defensive trend for protecting of Russian national security, and it should be looking to exert dominance over the region, on the context of the Tosarist Russia and soviet. Nevertheless, Russia during the two past decades, has taken different approaches towards central Asia and Caucasus, that, at first glance it may associated to confusion of kremlin leaders; but with scrutiny about the reason of adopting such a procedure can be realized that the approaches have been just tactical and in order to achieve the overall strategy in central Asia and Caucasus. Current trends, indicate that, Russian administration with its long-term strategy, have always been looking for Russia as an empire of oil and acting with their promotion, able to play the geopolitical key role in energy, And exploit Russia's energy resources and also energy transfer pipeline monopoly as a mean of political and economical to provide the geopolitical benefits of country in Eurasia, especially in relations with Europe union. In this research we want to answer this question that what are the obstacles in achieving the goals for Russia after cold war in central Asia and Caucasus? It seems that some of the obstacles are Ethnic - cultural wars in Caucasus and after that the presence of Trans-regional powers in this area that in this research we focus on this two issues.
Keywords: Russian policy, central Asia, Caucasus, cold war -
Pages 19-35
Achieving an acceptable condition of growth, development and excellence process in human societies including urban and rural districts, requires paving the ground for planning based on understanding of environment and benefiting its capabilities. In this context, understanding, studying and analyzing natural and human capabilities in rural areas of the country could be considered as an underlying and important principle in the process of sustainable development of these human settlements. Having studied the concepts of rural sustainable development, the present article with the emphasis on applied- fundamental approach and descriptive-analytical method is to introduce and analyze environmental capabilities (natural – human) of the rural areas in central district of Rostam county to achieve sustainable development of these population centers. In this context, data collection was done by library and field methods emphasizing close field observation, observation and interview. The indexes studied in this article also include analysis of natural data including land structure, topography, water and soil resources together with human status as level of literacy, rural turnout and most important, it includes introducing powers and capabilities of agricultural dept. of the studies villages. Finally, emphasizing the research findings, it is trying to provide the required solutions for paving the ways for sustainable development in the rural areas of the county. The research results are evidenced that the villages of this county in general have high capabilities for doing and developing agricultural activities and the related service-economic operations due to their environmental features, that this potential alongside with expansion and development of complementary and conversion industries together with thriving business sector in the region could provide the grounds and conditions for achieving sustainable development of the region with rational and coordinated management together with comprehensive turnout of all rustics.
Keywords: Rural areas, Rural Development, environmental, agricultural capabilities, Rostam County -
Pages 37-52
Urmia, the provincial city of West Azarbaijan, is considered as the tenth largest city of Iran and the second in north-west. The city of Urmia as the other large towns has experienced considerable structural changes in its traditional and old context. It is to admit that reaching a more detailed and comprehensive knowledge of the changes and the factors behind could very well help the managers and related programmers to solve the current problems of the city and be able to achieve a more healthy and sustainable city in present and future. An efficient way to understand the changes in physical body of the city is to carry out comparative study of various aerial images happily produced and archived by the national geographical organization. But one important problem that for such studies exists is the loss of coordinated and geo-referenced images which makes the comparative study particularly for a given spots and in detailed cases hard and impossible.
Keywords: Urmia, Physical development, Urban Management, aerial image, GIS -
Pages 53-64
In dry areas, like the vast majority of our country, people have always been and are facing a shortage of water. The possibility of increasing the available water is very limited. The shortage for combating it should be managed more on conservation and optimal utilization of the note. Identify suitable locations to collect runoff important step toward increasing access to water and fertile soil in the area is semi-desert. In this paper, in order to prone areas collect runoff plain Birjand, GIS is used. To power part of the basin runoff by considering factors such as the spatial variability of soil, land use, rainfall and slope produced and then a layer in GIS to collect runoff potential locations were identified. The ability to collect runoff in 4 levels: poor, moderate, good, very good was defined respectively 28.38, 48.9, 20.91 and 3.7% of the area into account. The water storage capacity in a very good area with storage capacity has been studied and results are discussed in three different modes embankment.
Keywords: collect precipitation, Geographical information system, Birjand Plain -
Pages 65-72
Climate change is one of the major challenges faced by man in the current age. Phenomena such as precipitation changes, global warmness, melting of polar ices, flood, unexpected and severe coldness and warmness in most parts of the world are so severe, damaging and stressful that have resulted in climate change to be at the top of the studies of climatic sciences researchers and extensive international, regional and local studies have already addressed that. In order to review the possibility of climate change in Kerman Province, precipitation average, minimum, average and maximum temperatures of synoptic station in Kerman during 1956-2005 were received from the website of meteorology organization and was adjusted in terms of time series and was then studied by using Man – Kendall test. In this research, type and time of changes in the aforesaid elements were identified by using the above model. The results obtained from the analyses indicate that commencement time of most changes is sudden and of both trend and fluctuation types. precipitation changes in warm months is considerable while minimum, average and maximum temperatures in April, November and December were more considerable. No significant changes are observed in other months. On the whole, precipitation in the station during the period of study decreased and average, minimum and maximum temperatures increased.
Keywords: temperature, Precipitation, Trend, Fluctuation, Man – Kendall, Kerman -
Pages 73-88
Tourism structure in any place is, on the one hand, influenced by its significance, nature, role variation, as well as its religious, cultural, recreational and business functions and generally by its points of interest. However, we have to identify the aptitudes, potentials, and capacities of tourist centers so that we may take the required steps to develop these areas via optimum investment. Thus, the research main objective is to provide the feasibility of tourism capacities and potentials in Khorram Abad to develop the industry. Hence, a list of strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) was prepared and the SWOT matrix was elicited out of it by organizing the strategic factors, and approaches have been presented as instrumental policies to promote tourism infrastructures and potentials in Khorram Abad. Research findings show that, through a systematic look towards the existing strengths, weaknesses, opportunities and threats, it can be concluded that Khorram Abad has many tourist attractions and environmental capabilities. Therefore, the city lacks the required adaptability with the environment, and we should plan to remove the threats and change them into opportunities by taking appropriate strategies.
Keywords: Tourism Development, Urban tourism, Khoram Abad, SWOT -
Pages 89-101
This study investigated the process of climate change both Kerman and Bam stations as, Kerman province has been selected stations. Was used in this base the parameterthe average bulb temperature, minimum temperature, maximum temperature, daily temperature, absolute minimum temperature, absolute maximum temperature, mean relative humidity, maximum relative humidity, minimum relative humidity and total precipitation of scale Monthly and annual during the period 1957-2005. In start was examined the normal and homogeneity used data use Anderson-Darling and Chi-square test. Then, was employed for data with normal distribution and the autocorrelation function test and abnormal distribution of the data, statistical-graphics tests Mann-Kendall. In outrance was performed the trend analytical model the least squares method on normally distributed data. The results of this study indicate that in Kerman station trends were observed in the months that followed of trend patterns; average bulb temperature of decrease trend, the mean absolute maximum temperature without trend and the other elements have been increased trend. The damping of the mean relative humidity and maximum relative humidity increases trend and minimum relative humidity have been decrease trend. Was confirmed there are an increase trend in temperature elements and decrease in humidity elements Bam station during the study period.
Keywords: Autocorrelation function test, Climate Change, Humidity, Mann–Kendall test, temperature, Trend